Fokkerij
Hengstenselectie
In 2023 vonden er traditiegetrouw twee verrichtingsonderzoeken plaats, waarvan één in het voorjaar met een duur van 35 dagen voor de driejarige hengsten en 21 dagen voor de vierjarige hengsten, en een verkort onderzoek in het najaar van 21 dagen voor de dressuur-, spring- en Gelderse paarden. Opvallend is de groeiende trend binnen de fokrichting springen, waarbij steeds meer hengsten onder het zadel worden aangeboden. Deze hengsten worden veelal geselecteerd vanuit de KWPN-kampioenschappen voor jonge springpaarden of via de KWPN-hengstencompetitie. Voor de fokrichting tuigpaard vond het 21 dagen durende verrichtingsonderzoek regulier alleen in het najaar plaats. De eerste bezichtiging voor de selectieronde 2023/2024 vond plaats bij de Zilfia's Hoeve, waar wederom een grote belangstelling voor was, zowel van inzenders als van het aanwezige publiek dat deze bezichtiging bijwoonde.
Merrieselectie
Voor het merrieselectietraject zijn er binnen verschillende regio's aanpassingen doorgevoerd in de uitvoering van de stamboekkeuring. Deze aanpassingen zijn bedoeld om beter aan te sluiten bij de wensen van de achterban binnen de desbetreffende regio. Zo ook de inmiddels gebruikelijke werkwijze voor de stamboek- en Centrale Keuring voor springmerries, waar zij direct na de presentatie van het vrijspringen in het stamboek opgenomen kunnen worden en het ster, voorlopig keur en eventuele afvaardiging naar de Nationale Merriekeuring kunnen verkrijgen. Hierdoor is de graadverhoging nog sterker verbonden met de prestaties die de merries hebben laten zien in de aanlegonderdelen, met name het vrijspringen. Voor de Dag van het Gelders paard was er wederom grote publieke belangstelling, en een aanzienlijke deelname resulteerde in een hoog niveau van kwaliteit. De Nationale Merrie- en Veulenkeuring bood een nationaal podium waar de beste merries en veulens uit alle fokrichtingen zich konden presenteren. Ook de Nationale Tuigpaardendag, waar de beste KWPN-tuigpaardmerries schitterden, was een succesvol evenement dat uitblonk in zowel de kwaliteit van de paarden als de algehele ervaring.
Aanlegtesten
De aanlegtesten IBOP en EPTM bleken in 2023 opnieuw zeer gewaardeerd te worden door fokkers en geregistreerden, getuige het grote aantal aanmeldingen. Enkele merries hebben zich dankzij hun prestaties in de IBOP of EPTM weten te kwalificeren voor de Nationale Merriekeuring, wat de relevantie van deze testen nog eens benadrukt. Daarnaast worden op diverse jongepaardenwedstrijden paarden door inspecteurs lineair gescoord en beoordeeld op hun aanleg. Dit stelt ons in staat om ook deze paarden op te nemen in het stamboek en, waar van toepassing, van predicaten te voorzien. Deze ontwikkeling markeert een positieve verschuiving, waarbij de selectie steeds nauwer aansluit bij het fokdoel.
Jongepaardencompetities
Dit jaar vonden de KWPN-kampioenschappen voor jonge springpaarden plaats op Hippisch Centrum Exloo, waarbij een selectie van de beste KWPN-springpaarden schitterde in kwaliteit. Het evenement bood een uitstekend podium voor onze KWPN-springpaarden en hun fokkers. Bovendien fungeerde dit kampioenschap als kwalificatie voor het WBFSH Wereldkampioenschap voor Jonge Springpaarden en maakte het deel uit van de selectie voor de WBFSH Studbooks Jumping Global Champions Trophy. De vijf voorselecties van de Pavo Cup vonden plaats in verschillende KWPN-regio's, gevolgd door een prachtige halve finale en drukbezochte finale tijdens de KWPN Kampioenschappen in Ermelo. Hierbij vervulde internationaal dressuurruiter Daniel Bachman Andersen de rol van testruiter.
Doorlopende foktechnische activiteiten
Naar aanleiding van de bevindingen van de auditcommissie met betrekking tot de fokwaardenschatting, is er een adviesraad samengesteld die zich zal buigen over het auditrapport. Deze adviesraad zal het Algemeen Bestuur adviseren over de verdere ontwikkeling van de fokwaarden. Tevens is er in de zomer van 2023 de PROK-vereiste opnieuw ingevoerd binnen het hengstenselectietraject. Gelijktijdig heeft het Algemeen Bestuur een Veterinaire Adviescommissie samengesteld om de huidige PROK-eis te herzien. Deze commissie, bestaande uit gerenommeerde dierenartsen en radiologen, heeft de opdracht gekregen van het Algemeen Bestuur om een analyse uit te voeren op het huidige PROK-röntgenonderzoek, advies te geven over eventuele aanpassingen en doorontwikkelingen van het PROK-röntgenonderzoek, en te adviseren over de invoering van hals- en rugfoto's in het (hengsten)selectietraject.