Interview
“Als re-integratiebegeleider coach je de cliënt op zo’n manier dat hij of zij de vertaalslag kan maken van dat wat hij leert in de groepssessies naar de werkvloer.”
Lieke Snijder
Re-integratiebegeleider bij Zintens
In de interdisciplinaire arbeidstraining begeleiden de professionals van Zintens de cliënt stap voor stap naar normaal functioneren thuis en op het werk. Het doel is dan ook vrijwel altijd dat deze cliënten terugkeren naar hun eigen werk bij hun eigen werkgever. In de training ligt een sterk accent op cognitieve gedragstherapie en het opbouwen van activiteiten volgens twee principes:
• Graded exposure: geleidelijke blootstelling aan die activiteiten waarvoor in de loop der tijd angst of spanning opgebouwd is.
• Graded activity: geleidelijke opbouw van activiteiten.
Lieke Snijder is re-integratiebegeleider bij Zintens. In haar functie begeleidt ze cliënten middels de multidisciplinaire arbeidstraining terug naar werk.
Hoe ziet het programma van de interdisciplinaire arbeidstraining er uit?
De arbeidstraining van Zintens is een groepstraining van 15 weken onder begeleiding van revalidatiearts, psycholoog, fysiotherapeut en/of psychomotore therapeut en een re-integratiebegeleider. De eerste drie weken zijn de cliënten drie dagen bij Zintens en zijn ze daarnaast niet aan het werk. Bij Zintens volgen zij diverse sessies o.a. gericht op bewegen en psycho-educatie. Vanaf de vierde week starten alle cliënten met hun werkopbouw op twee vaststaande dagen. De dagen bij Zintens bouwen zich vervolgens af zodat er dagen vrij komen waarop de cliënten hun werk kunnen opbouwen. Uiteindelijk komen die cliënten nog maar één keer in de week bij Zintens en kunnen ze op de resterende dagen hun werk in uren en taken opbouwen. Doordat de cliënten een werkhervattingsplan maken met een opbouw tot aan hun daadwerkelijke contracturen, is het heel goed inzichtelijk te maken hoe die te nemen stappen eruit zien.
Waarom is een werkhervattingsplan zo essentieel voor een geslaagde terugkeer?
Het werkhervattingsplan voorkomt het klachtgericht handelen zoals een stapje terug bij klachttoename of juist meer uren opbouwen als de cliënt een goede dag heeft. Juist die tijd contingente opbouw zorgt ervoor dat er in kleine en haalbare stappen wordt opgebouwd en de cliënt vertrouwen krijgt in de te nemen stappen. De cliënt beschrijft in het plan heel concreet wat hij anders wil gaan doen en wat zijn of haar doelen hierin zijn. Bij het maken van het plan is ook aandacht voor de balans tussen werk en privé om zo te voorkomen dat alle energie opgaat aan werken en cliënten na het werk geen energie meer over hebben om dingen te doen die ze leuk vinden en weer nieuwe energie van krijgen. Het plan zorgt er ook voor dat de cliënt gaat nadenken over zijn takenpakket en hoe deze weer op te bouwen. Hierbij zijn we er alert op dat de cliënt vanaf het begin van de opbouw ook taken oppakt waar hij of zij blij van wordt.
Wat doet een re-integratiebegeleider nou precies? Hoe maakt die de vertaalslag van training naar praktijk?
Als re-integratiebegeleider coach je de cliënt op zo’n manier dat hij of zij de vertaalslag kan maken van dat wat hij leert in de groepssessies naar de werkvloer. Daarnaast hebben we contact met de werkgever en bedrijfsarts om een zo goed mogelijke afstemming te hebben. We komen op werkbezoek en evalueren daar de werkhervatting en bespreken de obstakels die de verschillende partijen daarin tegen kunnen komen. Gedurende de training zien wij de cliënten individueel en in groepsverband. We geven voorlichting over de Wet Verbetering Poortwachter en staan stil bij het nut van werken. Daarnaast sluiten we regelmatig aan bij de andere groepssessies. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat we die vertaalslag kunnen maken van de training naar de werkvloer.
Kunnen ook andere cliënten gebruik maken van jouw expertise?
Ook cliënten die geen interdisciplinaire arbeidstraining volgen kunnen we ondersteunen bij werkhervatting. Hierbij richten we ons vooral op de kortdurende ondersteuning bij terugkeer naar het eigen werk. Zo werken we bijvoorbeeld ook samen met een aantal revalidatieteams van Klimmendaal. Dit doen we met name bij cliënten waarbij de gedragsmatige aanpak voorop staat (LTH/post-commotioneel syndroom, chronisch pijn, oncologie). In sommige gevallen is de revalidatiebehandeling van de cliënt nog niet afgerond en is een start maken met re-integratie helpend in het proces. Zintens heeft de expertise in huis om ook voor bovengenoemde doelgroep coaching op de werkvloer te verzorgen, een werkgever kan deze diensten inkopen. Deze uitbreiding van dienstverlening past bij uitstek bij de missie van Zintens, namelijk: De brug slaan tussen revalidatie en re-integratie. De kennis vanuit de revalidatie en de kennis van de arbeidsmarkt en re-integratie komen hierin samen.