Succesvolle ketensamenwerking
Succesvolle ketensamenwerking
het arbeidsdiagnostisch onderzoek als basis voor het re-integratietraject
Sigrid Jansen is, na vele jaren in de revalidatie te hebben gewerkt, haar eigen re-integratiebureau gestart. Sigrid: “Mijn begeleiding is er op gericht de mogelijkheden van de werknemer optimaal in te zetten om zo al zijn kansen op behoud van werk te benutten. Met enige regelmaat verwijst Zintens cliënten naar mij door, dit zijn meestal werknemers die hersenletsel hebben opgelopen door verschillende oorzaken. Als re-integratiecoach begeleid ik deze werknemers tijdens hun weg terug naar het arbeidsproces.”
Het arbeidsdiagnostisch onderzoek
“Tijdens de revalidatie rijst de vraag of iemand nog in staat is om zijn werk uit te voeren, zowel fysiek als cognitief. Als hier twijfels over zijn, wordt een arbeidsdiagnostisch onderzoek bij Zintens ingezet om helder te krijgen wat iemands mogelijkheden zijn. Dit onderzoek geeft een goed beeld over de cognitieve- en fysieke capaciteiten en het energieniveau. Het maakt duidelijk of iemand zijn grenzen kan bewaken, keuzes kan maken, hulp vraagt of doorgaat en inzicht heeft in zijn eigen functioneren.”
De volgende stap
“Het onderzoek is een kapstok waarop ik voortborduur. Het geeft een indicatie voor de volgende stap in het proces; het hervatten van werk. Want in de praktijk moet blijken wat werkelijk haalbaar is. Dat is waarbij ik de werknemer en werkgever begeleid. Het is een zoektocht en vaak een lange weg waarbij het voor de werknemer heel prettig is iemand naast zich te hebben die met hem mee denkt en als sparringpartner dient. Het gevoel dat ze het niet alleen hoeven doen geeft rust.“
Een intensief proces
“Het gevoel van rust is echter relatief want de periode van werkhervatting is een intensief proces. Naast onderzoeken wat je weer kan, verwerken wat er is gebeurd en het opbouwen van de belastbaarheid, speelt het contact met de werkgever en collega’s een rol. Ook krijgt de cliënt te maken met het proces rondom de Wet verbetering Poortwachter en na twee jaar eventueel een WIA-beoordeling. Het is een uitdaging weer balans te vinden, niet alleen op het werk, maar ook thuis en in het sociale leven. Als gevolg van hersenletsel kunnen zich problemen voordoen met concentreren, schakelen, onthouden of verdelen van aandacht en het energieniveau. Deze problemen zijn niet zichtbaar maar hebben wel gevolgen voor het werk. Als re-integratiecoach is het voor mij de kunst hier goed op in te spelen. Te zoeken naar een weg om samen te ontdekken welke werkzaamheden iemand nog uit kan voeren. Hoe lang het per dag lukt om te werken. De werkgever en collega’s goed te informeren over wat zij kunnen verwachten. Uitleg te geven zodat zij de kans krijgen te begrijpen dat er dingen verandert zijn.”
Eigen regie
“Het is moeilijk voor te stellen wat het betekent als jouw tempo van informatieverwerken vertraagd is, dat je daardoor de ander niet altijd kan volgen omdat het te snel gaat, zeker niet als hij van onderwerp naar onderwerp schiet en jij al bij de eerste stap bent afgehaakt omdat je de draad kwijt bent, dat de prikkels in een kantoor te veel voor jou zijn of dat je van een gesprek moe wordt. De client voelt zich door zijn omgeving vaak niet begrepen. De zin: ‘Ze hebben geen idee’ is bijna een gevleugelde uitspraak geworden tijdens mijn begeleidingstrajecten. Ik probeer de cliënt hiermee aan te geven dat hij zich gaat realiseren dat de ander vaak niet kan begrijpen wat er verandert is. Het is geen onwil. Maar de ander voelt en ziet niet wat er bij de cliënt gebeurt. Daar moet aandacht voor zijn binnen het begeleidingstraject, zodat de cliënt uiteindelijk leert zelf de regie te nemen en leert aangeven aan de ander wat hij wel en niet kan. Daarnaast is het belangrijk dat de cliënt werkzaamheden en werkomstandigheden, zoals een rustige werkplek, krijgt die passen bij zijn mogelijkheden. Dat is essentieel om een re-integratie te doen slagen.”
Een nieuwe puzzel leggen
“De begeleiding die ik geef vindt plaats op het werk. Dat is een heel bewuste keuze omdat bijna al mijn cliënten beperkt belastbaar zijn. De energie die ze hebben verliezen zij niet onnodig aan reizen. Daarnaast kan ik een beeld vormen wat er op het werk speelt, ik voel de sfeer, zie de dynamiek, krijg zo een beter beeld van de situatie waarin de cliënt moet werken. Een traject duurt gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden. Dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat de cliënt tijd nodig heeft om verder te herstellen, te onderzoeken wat hij kan maar ook nieuwe dingen moet gaan leren. Het kost tijd om te leren de dag zo te plannen dat je deze goed door komt nu je minder energie hebt, je moet andere keuzes maken en bijvoorbeeld “nee” leren zeggen om niet over je nieuwe grenzen heen te gaan. Iets wat eerder niet nodig was omdat er voldoende energie was. Door steeds opnieuw aandacht te besteden aan deze onderwerpen krijgt de cliënt de gelegenheid zich aan te passen aan zijn nieuwe situatie. Er moet als het ware een nieuwe puzzel gelegd worden.”
Een duurzaam resultaat
“Het geeft mij voldoening als ik aan het eind van een traject het gevoel heb dat ik met een gerust hart afscheid kan nemen omdat de cliënt weet wat hij kan, werk heeft dat past en de werkomgeving klopt. Als er balans is tussen het werk en thuis, iemand zijn leven weer voor een groot deel op de rit heeft en er weer perspectief is. Het is belangrijk om tijdens de werkhervatting zorgvuldig uit te zoeken wat haalbaar is, daar de tijd voor te nemen en open en eerlijk over te zijn. Pas dan kan je komen tot een duurzaam re-integratieresultaat. Het arbeidsdiagnostisch onderzoek uitgevoerd door de mensen van Zintens en mijn begeleiding tijdens de re-integratie sluiten hierin mooi op elkaar aan. Ik hoop dan ook nog lange tijd samen te werken met Zintens. En ik feliciteer hen met het 25-jarig jubileum!”
Cliënt Liesbeth: “Een betrokken en kundige re-integratiebegeleider te hebben zoals Sigrid is heel waardevol. Het was fijn alles te hebben geprobeerd om het anders te laten uitpakken. Dat maakt dat ik de knop heb kunnen omzetten naar nog steeds een heel waardevol leven maar dan zonder mijn werk voor Douane Nederland. Empathie én stevig spiegelen is een goede combinatie van eigenschappen om in te zetten bij de niet altijd realistische optimist die ik ben. Die combinatie heeft Sigrid en Zintens heeft goed gezien dat ik zo iemand nodig had.” Liesbeth, Douane Nederland