Zintens en wetenschappelijk onderzoek
GRAIL en Looplab worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek
Dr. Viola Altmann en dr. Nicole Voet
In het afgelopen decennium zijn de technologische mogelijkheden binnen de revalidatiegeneeskunde fors gegroeid. De GRAIL is hiervan een goed voorbeeld. GRAIL staat voor GAit- Real-time Analysis Interactive lab. Op een geavanceerde, innovatieve wijze kunnen patienten (complexe) loop- en balansvaardigheden (waaronder dubbeltaken, balansverstoringen en hellingen) trainen in een veilige, virtuele omgeving.
Dr. Viola Altmann en dr. Nicole Voet
De GRAIL is een virtual reality-systeem, dat bestaat uit een loopplatform met twee loopbanden, een veiligheidsharnas en een groot gebogen scherm en camera's die de bewegingen registreren. De GRAIL wordt in Klimmendaal ingezet voor behandeling, diagnostiek en wetenschappelijk onderzoek. Naast de GRAIL beschikt Klimmendaal over een gangbeeldlab. Een gangbeeldanalyse geeft een gedetailleerd inzicht in de manier waarop een patient loopt. Dit gebeurt onder meer door de loopbeweging met een camera te registreren, een 3D opname van het lopen te maken en door middel van een krachtenplatform en EMG de krachten die tijdens het lopen worden uitgeoefend te meten.
In Klimmendaal worden beide faciliteiten toenemend voor wetenschappelijk onderzoek in gezet. Zo is Klimmendaal onderzoekslokatie voor het HEROES onderzoek. In het HEROES project: Home-based ExeRgaming fOr Enhancing resistance to falls after Stroke wordt de GRAIL ingezet om een system te ontwerpen wat thuis ingezet kan worden bij patienten met een status na een beroerte en een verhoogd valrisico. Met dit systeem kunnen mensen, in combinatie met een training op de GRAIL, stapreacties aanleren die vallen voorkomen.
Metingen naar neglect
Met behulp van de GRAIL hebben wij metingen verricht naar het vóórkomen van neglect bij mensen met een status na een broerte. Mensen met neglect hebben moeite om hun aandacht te richten op een kant van de ruimte en/ of het eigen lichaam. De bestaande meetinstrumenten meten neglect in de nabije ruimte, op ‘ papierafstand’, terwijl in het dagelijks leven neglect in de verre ruimte minstens zo relevant is. Met metingen naar neglect op de GRAIL hebben wij aangetoond dat bij patienten waarbij met de gebruikelijke meetinstrumenten geen neglect werd aangetoond, wel neglect in de verre ruimte voorkwam.
Onderzoek naar classificatie
Het gangbeeldlab is niet alleen geschikt voor meten en analyseren van het lopen, maar is toepasbaar voor bewegingsanalyse in het algemeen. Zo wordt het lab ook ingezet voor onderzoek naar classificatie in Paralympische sport in samenwerking met het Internationaal Paralympisch Comité, de International Wheelchair Rugby Federation, Papendal en de Peter Harrison Centre for Disability sport. Op dit moment lopen er twee onderzoekslijnen. De eerste heeft als doel om coördinatie beperkingen van de armen objectief te meten. Het onderzoek richt zich op inzicht in armbeweging met betrekking tot snelheid en precisie. Bovendien richt het zich op het kunnen detecteren van maximale medewerking van atleten. De tweede onderzoekslijn heeft als doel om objectieve testen te ontwikkelen voor bal vaardigheden in rolstoelsport (zoals rugby, basketbal en handbal). Hiermee kan in de toekomst onderzoek worden gedaan naar de samenhang tussen beperkingen en het vermogen om te presteren. Hiermee kunnen atleten dan worden ingedeeld in klassen met gelijkwaardige beperkingen, zodat Paralympische sport zo eerlijk mogelijk is.
Meer weten over de mogelijkheden van de GRAIL en het Looplab? Neem contact op met productspecialist Marieke Arts. m.arts@klimmendaal.nl 06-53364921