Marketing, Communicatie & Evenementen
Hoewel vanwege de coronamaatregelen de KWPN Hengstenkeuring begin 2022 nog online georganiseerd moest worden, was het de rest van het jaar gelukkig weer mogelijk om diverse evenementen met publiek te organiseren. Vanaf 1 maart is – in de vorm van een pilot – de afdeling Evenementen onderdeel geworden van de afdeling Marketing & Communicatie. Daarnaast zijn twee vacatures wegens vertrek opnieuw ingevuld. Met een relatief nieuw team en gesteund door de ervaring van interne collega’s en externe partijen is vol enthousiasme een start gemaakt. Diverse efficiencymaatregelen zijn doorgevoerd, en blijven doelstelling van de afdeling. De afdeling blijft daarnaast de diverse communicatiemiddelen ontwikkelen, zo is de KWPN-podcast geïntroduceerd en heeft het KWPN sinds eind 2022 een eigen Tiktok-account dat in korte tijd al enkele duizenden volgers kende. Welzijn is een belangrijk thema in de gehele hippische sector, en uiteraard ook voor het KWPN. Om een goed beeld te krijgen hoe onze leden denken over welzijn én wat zij hier concreet aan bijdragen, is – in samenwerking met sectorpartijen KNHS, FNRS en LTO Nederland – een welzijnsonderzoek uitgezet onder onze leden. In 2022 is tevens het KWPN Welzijnsdocument 2022-2024 gepubliceerd, met hierin onder meer het verbod op het volledig (uit)scheren van tastharen en oren. 2022 was een overgangsjaar, per 1 januari 2023 wordt gehandhaafd. Om te zorgen dat alle betrokkenen goed geïnformeerd waren, is hierover uitvoerig gecommuniceerd via alle kanalen.
KWPN Magazine
In 2022 zijn twaalf edities van het KWPN Magazine verschenen. Op 1.160 pagina’s werden de leden geïnformeerd over vele onderwerpen rondom de KWPN-fokkerij. In 2022 stond paardenwelzijn hoog op de agenda en daar is uitgebreid aandacht aan besteed in diverse artikelen. De serie met veterinaire onderwerpen hebben we in 2022 kunnen voortzetten door de samenwerking met prof. dr. Marianne Sloet. Uiteraard was er volop aandacht voor sportsuccessen met KWPN’ers en verschenen er mooie artikelen over succesvolle fokkers uit de verschillende fokrichtingen. In februari was er extra dikke editie met verslaggeving van de online versie van de KWPN Hengstenkeuring. Zo konden leden ondanks de coronamaatregelen toch nagenieten van een verder volledig online evenement. In augustus is uitgebreid verslag gedaan van de KWPN Kampioenschappen en het Wereldkampioenschap in Herning. Het kon niet anders dan dat de cover gesierd werd door geweldenaar Glamourdale. Eind 2022 is het besluit genomen om voor 2023 terug te gaan naar tien edities, vanwege de alsmaar stijgende kosten van drukwerk en verzending.
KWPN-website
De website KWPN.nl heeft in 2022 over het gehele jaar bijna 600.000 unieke bezoekers gehad, in 2021 waren dit er 684.427. Een gemiddeld website-bezoek duurt 3,5 minuut. KWPN.org had in 2022 117.972 unieke bezoekers, dit waren er in 2021 120.359. Om het bezoekersaantal op KWPN.org te laten stijgen wordt verder ingezet op de vertaling van berichten die relevant zijn voor de internationale doelgroep. Ook wordt er nieuwe content gemaakt voor deze groep om hen verder aan het KWPN te binden.
Unieke bezoekers KWPN-website per jaar: 2020: 577.232 2021: 684.427 2022: 596.502
Al jaren wordt ingezet op veel ‘eigen content’ en in slechts geringe mate sportverslaggeving, omdat bezoekerscijfers aangeven dat de eigen content het beste wordt bekeken. De best bezochte pagina’s op KWPN.nl waren in 2022: de homepage, de KWPN Database, het nieuws, Mijn KWPN Dashboard en de agenda (startlijsten). Opvallend is het percentage bezoekers dat de website mobiel bezoekt: in 2022 bezoekt wel 71% kwpn.nl op mobiel, in 2021 was dit 69% en in 2020 65%. Hier is dus een duidelijke stijging te zien.
KWPN.tv
KWPN.tv is sinds de lancering in 2017 goed ontvangen en een uitstekend instrument om nieuwe doelgroepen aan te spreken. Tevens biedt het kansen op het gebied van sales. Hieraan ondersteunend is de keuze om het overgrote deel van de content en de livestreams openbaar te zetten: dit genereert bereik en maakt ons aantrekkelijk voor adverteerders. Bepaalde fokkerijgerelateerde beelden van livestreams zijn alleen voor leden terug te kijken. De livestream van de KWPN Hengstenkeuring trok in 2022 in vier dagen tijd ruim 65.000 kijkers via KWPN.tv en ClipMyHorse. Wat de redactionele items betreft is in 2022 is te zien dat vooral de ‘Living Legends’ en ‘Meesterwerken’, goed scoren en vaak bekeken worden, zo is de Living Legend – Verdi TN 11.500 keer On demand bekeken.
In het jaar 2021 werden - gezien de coronamaatregelen – voor het eerst alle stamboekkeuringen opgenomen en/of live uitgezonden op ClipMyHorse en KWPN.tv. Op verzoek van de regio’s is dit in 2022 gecontinueerd. Echter in verband met de hoge kosten en de geringe kijkcijfers zijn de kosten dit jaar evenredig gedeeld tussen de werkorganisatie en de regio’s. In 2022 waren de kijkcijfers wederom laag, waarna is besloten dat dit het laatste jaar was waarin het KWPN het streamen van de stamboekkeuringen heeft gefaciliteerd. Het staat de regio vrij om de komende jaren stamboekkeuringen te laten streamen, maar dit dient dan wel door de regio zelf gefinancierd te worden.
In de coronatijd zijn we ook met de webinars gestart: een goede methode om een grote groep belangstellenden te informeren over fokkerijgerelateerde onderwerpen. In 2022 zijn er goed bekeken webinars georganiseerd met als onderwerpen ‘welzijn in de praktijk’ en ‘van veulen tot goedgekeurde dekhengst’.
KWPN-cast
In maart 2022 is de KWPN-cast geïntroduceerd, de officiële podcast van het KWPN. In het eerste seizoen ging host José Avezaat elke maand in gesprek met experts uit de wereld van sport en fokkerij. De eerste podcast was scheidend directeur Piet Peters te gast. Later volgden onder mee Tamara van Manen, Elisa Brouwers, Bert Rutte, Sanne de Jong en Henk Hammers. Na de zomervakantie nam Floor Dröge de presentatie over van José Avezaat, en volgden interessante gesprekken met Anne van Olst en Cor Loeffen. Ook zijn de webinars over het traject van veulen tot goedgekeurde hengst en de discussie over diverse aspecten van paardenwelzijn te beluisteren via de KWPN-cast.
Nieuwsbrieven en gesegmenteerde mailings
De nieuwsbrieven werden ook in 2022 om de week verstuurd naar leden en niet-leden. Eind 2022 ontvingen 14.000 Nederlandse KWPN-leden de nieuwsbrief en meer dan 10.000 Nederlandse niet-KWPN-leden. De Engelstalige nieuwsbrief wordt verstuurd aan bijna 3.000 e-mailadressen. Er worden verschillende mailings verstuurd naar specifieke groepen binnen het KWPN op basis van hun (paard) gegevens: dit zijn de zogenaamde gesegmenteerde mailingen. Voorbeelden hiervan zijn mailings om fokkers te informeren dat hun paard deelneemt aan een evenement, aan leden die een veulen hebben van twee of vijf maanden oud, mensen die geïnteresseerd zijn in veilingen, geregistreerden met een merrie die voldoet aan bepaalde voorwaarden, etc. Hoe relevanter de boodschap van de mailing, hoe beter deze wordt gewaardeerd. Dat blijkt ook uit het hoge openingsratio van deze gerichte mailings. In 2022 hebben we op deze wijze het hele jaar door onze KWPN-leden weer optimaal geïnformeerd. De meeste mailings gingen over de diverse veilingen, informatie rondom veulens en informatie over fokproducten.
Online promotie
In 2022 is op meerdere vlakken online promotie via Facebook en Google Ads ingezet. Deze campagnes worden ingezet ter promotie van de veilingen, de veulenregistratie, de KWPN Hengstenkeuring 2022, maar ook om het KWPN-merk te versterken en om e-mailadressen te verzamelen. De advertenties op Google bestaan uit zoekwoordencampagnes en displaycampagnes. Facebookadvertenties zijn gericht op interesses van de bezoekers. Er vindt een doorlopende inventarisatie plaats van de resultaten van diverse promotiecampagnes via verschillende media, zodat deze kunnen worden geoptimaliseerd.
Evenementen
Na twee coronajaren is 2022 een jaar geweest waarin we onze publieksevenementen weer konden hervatten. De wijzigingen die ten opzichte van eerdere jaargangen zijn doorgevoerd zijn onderstaand kort beschreven. Tijdens de hengstencompetitie 2022 is het nieuwe tastharenbeleid (een verbod op het volledig uitscheren van oren en afscheren van tastharen) voor het eerst in praktijk gebracht. 2022 was een overgangsjaar, waarbij vooral is ingezet op voorlichting en bewustwording. Vanaf 2023 wordt er actief gehandhaafd.
Kruisingenkeuring Iberische rassen
Voorafgaand aan de KWPN Kampioenschappen is voor het eerst de Kruisingenkeurig georganiseerd. Deze keuring werd gepresenteerd in de vorm van een interactieve en informatieve presentatie van kruisingen tussen KWPN’ers en Iberische paardenrassen. Het evenement was ondanks zijn informele en laagdrempelige benadering goed bezocht en de geluiden vanuit de achterban en bezoekers waren positief over dit initiatief.
Pavo Cup
Net zoals in 2021 is de wijziging naar vijf voorselecties behouden gebleven. De programma’s van deze voorselecties waren goed gevuld aan deelnemers en te volgen via de livestream.
Nationale Merriekeuring & Nationale Veulenkeuring
Bij de springmerries is er ook dit jaar weer voor gekozen om géén aparte presentatie aan de hand te laten plaatsvinden voorafgaand aan de bekendmaking van de kopgroep. Alle merries komen, na het vrijspringen, per groep binnen voor het rondstappen op het hoofdterrein, en vanuit daar wordt direct de kopgroep aangewezen.
Nationale Tuigpaardendag
De Nationale Tuigpaardendag (hierna NTD) heeft dit jaar plaatsgevonden bij ‘Manege de Nieuwe Heuvel’ te Lunteren. Ondanks de uitdagingen passend bij het veranderen van locatie, is de NTD voor medewerkers, bezoekers en deelnemers goed verlopen.
Voor editie 2022 is de traditionele rubriek Tweespan Oostwagens uit het programma gehaald, maar de Eenspan Luchtbandenwagens is behouden gebleven.
Blom Cup
De Blom Cup vond plaats bij Tops International Arena (hierna TIA), ondanks dat dit reeds de derde editie was in Valkenswaard, was dit de eerste editie zonder coronarestricties en dus mét publiek. Ondanks de grote oppervlakte van TIA en haar imponerende tribunes, was er tijdens de kleine finale en finale een mooie opkomst aan publiek. Vanuit een reglementswijziging van de FEI zijn paarden met ingang van 2022 geboren op het zuidelijk halfrond tussen 1 juli en 1 januari zijn een jaar jonger voor deelname aan de Blom Cup. Vanuit het oogpunt van welzijn en fairplay komt het verblijf van de paarden op locatie voor de hele competitie het welzijn ten goede, daarom is er besloten voor editie 2022 dat alle paarden verplicht op locatie dienen te verblijven in het geval van een meerdaagse wedstrijd. Dit is wisselend ontvangen door deelnemers op basis van extra kosten én de vanzelfsprekendheid om normaliter terug naar huis te rijden. Het programma van de Blom Cup 2022 is bijgesteld naar een twee fasen competitie. Dit betekent dat de beste drie combinaties zich direct plaatsen voor de finale en aan de kleine finale kunnen de niet voor de finale geplaatste combinaties aan de start komen. Hierdoor hebben alle combinaties de kans een extra keer te starten, wat de ervaring voor de jonge paarden ten goede komt. Deze Blom Cup was zoals gebruikelijk de voorselectie voor het WBFSH Wereldkampioenschap voor jonge springpaarden.