Fokkerij
Eerste bezichtiging
Hengstenselectie
Door het intreden van de coronapandemie heeft het keuringseizoen noodgedwongen een andere vorm gekregen. Het verrichtingsonderzoek voor de aangewezen hengsten kon in het voorjaar geen doorgang vinden. Om de fokkers toch de gelegenheid te geven om de jongste generatie te gebruiken, heeft het Algemeen Bestuur deklicenties voor het lopende dekseizoen verleend aan deze hengsten indien zij aan de in de reglementen vastgestelde veterinaire verplichtingen voldeden. Het najaarsverrichtingsonderzoek heeft succesvol plaats kunnen vinden, voor het eerst in de nieuwe structuur van 21 dagen. Ook de eerste bezichtiging in het Hengstenselectietraject 2020/2021 heeft doorgang kunnen vinden. Weliswaar zonder publiek, maar met een zeer goed bekeken livestream.
Merriekeuringsseizoen
De IBOP-aanlegtesten konden vanwege de coronamaatregelen niet binnen de regio`s plaatsvinden. Door het ontwikkelen van de benodigde protocollen voor keuringen en aanlegtesten, die in samenwerking met de Sectorraad Paarden zijn opgesteld en door het miniserie van LNV getoetst zijn, was het mogelijk om deze op het KWPN-centrum te laten plaatsvinden. Ook voor de regionale stamboekkeuringen hadden de door de overheid genomen coronamaatregelen een grote impact. Door het hanteren van de gestelde richtlijnen en te werken volgens strikte protocollen hebben de stamboekkeuringen - gecombineerd met de Centrale Keuringen - afgeslankt plaats kunnen vinden. Er waren ook zeker positieve uitkomsten door het uitvoeren van de keuringen in deze vorm. Zowel het sterpredicaat als waar mogelijk het ‘voorlopig keur’ konden worden toegekend aan de merries. Deze wijze van keuren is door de juryleden als erg positief ervaren: de graadverhoging was nu nog meer gelieerd aan de prestaties die de merries hebben laten zien in de aanlegonderdelen (vrijspringen/vrijbewegen). Doordat publiek niet was toegestaan, is er geïnvesteerd in het filmen van alle stamboekkeuringen: de video’s waren daags na de keuring terug te vinden op KWPN.tv en op deze wijze hebben alle fokkers en geïnteresseerden de paarden kunnen terugkijken.
Ook de gebruikelijke Nationale Merriekeuring kon tijdens de KWPN Kampioenschappen geen doorgang vinden. Middels het Nationaal Kampioenschap voor driejarige merries in Ermelo is het uiteindelijk toch gelukt om de beste merries uit alle fokrichtingen een nationaal podium te geven.
“Middels het Nationaal Kampioenschap voor driejarige merries in Ermelo is het gelukt om de beste merries uit alle fokrichtingen een nationaal podium te geven.”
Jongepaardencompetities
Met het gewijzigde keuringsseizoen en daarbij de door corona ontstane beperkingen op sport/wedstrijden kon de Blom Cup niet zoals gebruikelijk verreden worden tijdens de KWPN Kampioenschappen. Maar er was een schitterend alternatief: De Blom Cup vond in 2020 plaats in Valkenswaard op het imponerende complex van de Tops International Arena. Het werd een kampioenschap met jonge springpaarden die uitblonken in kwaliteit: een geweldig podium voor onze fokkers! De voorselecties van de Pavo Cup zijn op een later moment verreden dan gebruikelijk, de deelname en kwaliteit was er zeker niet minder door. Door de aangescherpte coronamaatregelen heeft de finale helaas niet plaats kunnen vinden.
Inteelt
Op het gebied van de inteeltproblematiek heeft de in 2019 opgerichte werkgroep Inteelt en Verwantschap - bestaande uit Fokkerijraadsleden tuigpaard, fokkers en inspectie - een plan van aanpak opgesteld om de inteelt- en verwantschapsproblematiek binnen de tuigpaardfokkerij onder controle te krijgen. Dit plan is met de tuigpaardfokkers gedeeld op de regiovergaderingen en heeft geleid tot voorstellen die stabilisatie en een daling van de inteelttoename in de tuigpaardpopulatie kunnen ondersteunen. Tevens is dit plan van aanpak voorgelegd aan RVO.
Doorlopende foktechnische activiteiten
Er heeft een uitgebreide evaluatie van de fokwaarden plaatsgevonden door de werkgroep Fokwaarden. Deze werkgroep bestaat uit afgevaardigden uit de Fokkerijraad rijpaard en externe specialisten. Op advies van deze werkgroep is een aantal aanpassingen doorgevoerd. Ook heeft het onderzoek naar de mogelijkheid van het inzetten van biomechanica verder vorm gekregen: deze zal begin 2021 van start gaan. Ook op het gebied van genoomselectie heeft er doorontwikkeling plaatsgevonden: er is nader onderzoek opgezet naar de ontwikkeling van genoomselectie op aanleg en sportkenmerken die vastgelegd zijn binnen het DNA van het paard.
Gemis
2020 begon voor de afdeling Inspectie met het plotselinge verlies van onze zeer gewaardeerde inspecteur Arnold Kootstra. Het wegvallen van Arnold sloeg een groot gat binnen de afdeling en de regio`s waar hij zijn bijdrage leverde. De ingezette doorontwikkeling van het inspectieteam met de daarbij horende veranderde taakverdeling is met succes uitgevoerd. Daarnaast is inspecteur Marcel Beukers aangenomen om het team te komen versterken.