Fokkerij
Hengstenselectie
Door de coronapandemie was het niet mogelijk om de hengstencompetitie dressuur of springen te verrijden, deze heeft uiteindelijk in de vorm van een aanlegtest plaatsgevonden tijdens de online KWPN Hengstenkeuring. Voor de fokrichting tuigpaard is er in 2021 wel een hengstencompetitie geweest, dit resulteerde in een spannende finale tijdens CH Houten. Door een internationale uitbraak van rhinopneumonie is het voorjaarsverrichtingsonderzoek preventief twee weken uitgesteld. Dit verrichtingsonderzoek was voor de eerste maal 35 dagen voor driejarige en 21 dagen voor oudere hengsten. Ook de eerste bezichtiging in het Hengstenselectietraject 2021/2022 heeft wederom zonder publiek plaats moeten vinden, maar werd zeer goed bekeken via de livestream.
Merriekeuringsseizoen
Er was veel belangstelling vanuit inzenders voor deelname aan de IBOP binnen de regio`s. Op de merriekeuringen is hetzelfde systeem gehanteerd als in 2020: de merries werden stamboek, ster, (voorlopig) keur en eventuele NMK-afvaardiging vond plaats op de stamboekkeuring. Enkele regio`s hadden de mogelijkheid voor het organiseren van veulenkeuringen en een Centrale Keuring; bij deze regio’s vond hier het (voorlopig) keur benoemen en NMK-afvaardiging plaats. Wederom is er geïnvesteerd in het filmen van alle stamboekkeuringen: de video’s waren daags na de keuring terug te vinden op KWPN.tv en op deze wijze hebben alle fokkers en geïnteresseerden de paarden kunnen terugkijken. Gelukkig konden onder restricties de stamboekkeuring en Dag van het Gelders paard weer worden georganiseerd. Tijdens de Dag van het Gelders paard was er veel publiek en een grote deelname van veulens wat hoopvol is voor de toekomst. Dat resulteerde ook in veel kwaliteit op de NMK en NVK bij de Geldersen. De Gelderse fokrichting is duidelijk groeiende wat bleek bij de eerste bezichtiging: 19 hengsten werden aangemeld, tien verschenen er in de tweede bezichtiging en zes jonge hengsten, met een heel diverse bloedvoering, werden aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Hiervan werd de Henkie-zoon Olaf gehuldigd als premiehengst. De Nationale Merriekeuring en de Nationale Veulenkeuring hebben dit jaar onder de geldende coronarestricties plaats kunnen vinden. Op deze wijze konden we de beste merries en veulens een nationaal podium bieden. Ook de Nationale Tuigpaardendag was wederom terug op de agenda, een mooie dag waarin fokkerij en sport samenvloeiden.
Jongepaardencompetities
De opzet van de Pavo Cup is in 2021 gewijzigd: er zijn vijf voorselecties geweest, met vaste juryteams tijdens de voorselecties. Al deze voorselecties waren via de livestream te volgen. De finales zijn zoals gebruikelijk in Ermelo gehouden, uiteraard ook te volgen op KWPN.tv. De Blom Cup vond 2021 wederom plaats in Valkenswaard op het imponerende complex van de Tops International Arena. Het was weer een waardig kampioenschap met kwaliteitsvolle jonge springpaarden. Deze Blom Cup was zoals gebruikelijk de voorselectie voor het WBFSH Wereldkampioenschap voor jonge springpaarden. Tijdens dit WK werden er zeer goede resultaten behaald door KWPN-gefokte paarden. De fraaie score was een bronzen medaille bij de vijfjarigen voor Loharna-P, en bij de zevenjarigen een zilveren medaille voor J.Comghorla van Beek en de wereldtitel voor Just a Dream. Bij een aantal jongepaardencompetities in het land zijn wederom paarden gescoord en aansluitend opgenomen in het stamboek met eventuele predicaatverlening.
Inteelt
Op het gebied van de inteeltproblematiek heeft de in 2019 opgerichte werkgroep Inteelt en Verwantschap - bestaande uit Fokkerijraadsleden tuigpaard, fokkers en inspectie - een plan van aanpak opgesteld om de inteelt- en verwantschapsproblematiek binnen de tuigpaardfokkerij onder controle te krijgen. Dit plan is met de tuigpaardfokkers gedeeld op de regiovergaderingen en heeft geleid tot voorstellen die stabilisatie en een daling van de inteelttoename in de tuigpaardpopulatie kunnen ondersteunen. Tevens is dit plan van aanpak voorgelegd aan RVO.
Doorlopende foktechnische activiteiten
Er heeft een uitgebreide evaluatie van de fokwaarden plaatsgevonden door de werkgroep Fokwaarden. Deze werkgroep bestaat uit afgevaardigden uit de Fokkerijraad rijpaard en externe specialisten. Op advies van deze werkgroep is een aantal aanpassingen doorgevoerd. Ook heeft het onderzoek naar de mogelijkheid van het inzetten van biomechanica verder vorm gekregen: deze zal begin 2021 van start gaan. Ook op het gebied van genoomselectie heeft er doorontwikkeling plaatsgevonden: er is nader onderzoek opgezet naar de ontwikkeling van genoomselectie op aanleg en sportkenmerken die vastgelegd zijn binnen het DNA van het paard.