Het Expertisecentrum

Het Expertisecentrum

Klimmendaal maakte in 2019 meer ruimte voor wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling van haar professionals. We vinden het van groot belang voor onze patiënten, (keten)partners en medewerkers dat we investeren in groei van specialistische kennis, evidence-based werken en innovatieve dienstverlening. In 2019 richtte Klimmendaal daarom een nieuw bedrijfsonderdeel op: het Expertisecentrum. Het speerpunt van Klimmendaal is cognitieve revalidatie. Arbeid, Sport & Bewegen en GRAIL/Looplab zijn onze specialisaties. Bij de oprichting van het Expertisecentrum in 2019 is aanvullend een Academie ingericht met als kerntaak het ondersteunen en coördineren van opleiding en ontwikkeling van onze professionals. Daarnaast maakt Zintens onderdeel uit van het Expertisecentrum om specialistische kennis in de organisatie te delen.

Onderzoek en innovatie

Hoewel onderzoek en innovatie in 2020 door het Expertisecentrum nog verder ontwikkeld en uitgebouwd zullen worden, waren er in 2019 al verschillende hoogtepunten te melden.

Onderzoek en innovatie

Hoewel onderzoek en innovatie in 2020 door het Expertisecentrum nog verder ontwikkeld en uitgebouwd zullen worden, waren er in 2019 al verschillende hoogtepunten te melden.

Hoogtepunten 2019

Medewerkers die wetenschappelijk onderzoek verrichten, kregen in 2019 plek en tijd binnen het Expertisecentrum. Onze onderzoeken vinden plaats in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit (het Donders Instituut en het Radboud UMC).

Klinisch neuropsycholoog in opleiding Dirk Bertens ontving een Europese subsidie van 1 miljoen euro voor het project Karman Line, dat in het najaar van start ging. Het project richt zich op de ontwikkeling van games voor cognitieve revalidatie om het dagelijks functioneren te verbeteren. De games worden, in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit, wetenschappelijk gevalideerd door twee promovendi.

Klimmendaal maakt onderdeel uit van een landelijke onderzoeksgroep op het gebied van de klinische en wetenschappelijke toepassing van de GRAIL. In 2019 nam Klimmendaal deel aan onderzoek naar mensen met een CVA (beroerte) in de rechter hersenhelft die zijn opgenomen voor revalidatiebehandeling. We hopen met dit onderzoek beter het neglect in de extrapersonele ruimte bij patiënten met een CVA te kunnen opsporen en vastleggen. Het uiteindelijke doel is om deze groep beter en gerichter te behandelen en begeleiden.

In 2019 ontving Klimmendaal een subsidie van de Janivo Stichting voor onderzoek naar logopedische interventies bij kinderen met een neuromusculaire aandoening (spierziekte) en ouderervaringen met logopedie. Hiermee startte logopedist en klinisch linguïst Mieke Kooi (Klimmendaal) een promotietraject in samenwerking met de Radboud Universiteit met revalidatiearts Nicole Voet als co-promotor.

In 2019 verrichtte GZ-psycholoog Nikita Frankenmolen succesvol onderzoek naar een slaapmodule. Het onderzoek is inmiddels geïmplementeerd in de Klimmendaal locatie in Arnhem bij de doelgroepen NAH en chronische pijn. De eerste resultaten zijn positief: patiënten slapen beter en ervaren de module als een aanvulling op de revalidatiebehandeling. In een workshop tijdens het Hersenletselcongres in oktober werden de opzet en plannen gedeeld. Hier was ook een patiënt bij betrokken. Het enthousiasme en de interesse van professionals uit het veld kreeg letterlijk vorm in een lange rij zorgverleners die de slaapmodule willen hebben zodra het onderzoek bij Klimmendaal is afgerond.

Revalidatiearts Nicole Voet is aangewezen als ‘early career’ binnen Spierziekten Centrum Nederland. Dit initiatief is gestart om jonge talenten in hun carrière te ondersteunen. Spierziekten Centrum Nederland verenigt de academische centra voor spierziekten en biedt een platform voor onderzoeksgroepen in de universitair medische ziekenhuizen.

Door de hartstichting is 800.000 euro verstrekt aan een onderzoeksconsortium van revalidatiecentra die in het bezit zijn van de GRAIL (Gait Real-time Analysis Interactive Lab), waaronder Klimmendaal. De subsidie wordt ingezet om een online game te ontwikkelen die patiënten helpt in balans te blijven zodat ze minder snel vallen als ze herstellende zijn van een beroerte. Met die game kunnen patiënten thuis via een monitor of tv-scherm hun stapbewegingen oefenen.

Klimmendaals brain game ‘De Schakelaar' is genomineerd voor de Ipsen Revalidatie Jaarprijs 2019.

De Deutsche Gesellschaft für Muskelkranke (DGM), ofwel de Duitse spierziekten patiëntenvereniging, heeft Nicole Voet de 2e plaats van de FSHD-Ulrich Brodeßer-Preis toegekend. Nicole heeft deze prijs gewonnen voor de samenwerking met de Duitse patiënten en neurologen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg bij FSHD.

De Klimmendaal Academie

Bij de oprichting van het Expertise Centrum heeft het thema ‘Leren, Ontwikkelen en Kennis delen’ een eigen plek gekregen in de organisatie bij de Klimmendaal Academie. De Academie bestaat sinds september 2019 en houdt zich bezig met onderwijs, opleiden, bij- en nascholing. Scholingsactiviteiten die voorheen decentraal of vanuit P&O werden georganiseerd worden nu centraal vanuit de Academie gecoördineerd en ondersteund. Denk hierbij aan het coördineren van in-company trainingen en het beschikbaar maken van e-learning. Klimmendaal investeert zo niet alleen in eigen medewerkers maar ook in de toekomst van het vakgebied. We zijn een geaccrediteerde opleidingsplek voor revalidatieartsen, GZ-psychologen en klinisch neuropsychologen.

Share:

Klimmendaal Jaarbeeld 2019 | Samen grensverleggend