Revalidatie Volwassenen

Cognitieve Revalidatie

Klimmendaal heeft de ambitie zich te ontwikkelen tot medisch-specialistisch expertisecentrum voor revalidatiegeneeskunde dat ook cognitieve revalidatie als speerpunt heeft. Onze ambitie is dat we met betrekking tot cognitieve revalidatie over twee jaar:

  • een (supra)regionaal zorgaanbod bieden;
  • sterke triage uitvoeren (preventie, participatie, keten);
  • wetenschappelijk onderzoek doen dat zich vertaalt in publicaties, symposia en andere vormen van kennisdeling.

Meerdere organisaties betrokken

Voor het opstellen van deze visie is gesproken met verschillende behandelaren en managers van diverse organisaties, zoals de revalidatieartsen van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), een hoogleraar klinische neuropsychologie, een klinisch neuropsycholoog, GZ-psychologen van NAH, arbeidsadviseurs en de manager van Zintens, de consulterend psychiater en de neuroloog van Thalamus/Winkler Pro Persona GGZ. Een werkgroep heeft zich beziggehouden met de input die verzameld is in de gesprekken over in- en externe ontwikkelingen en het vraagstuk hoe cognitieve revalidatie in de verschillende locaties georganiseerd kan worden. Er is al bepaald dat de resultaten van de onderzoeken naar cognitieve revalidatie in ieder geval worden ondergebracht bij het Expertisecentrum waardoor structureel wetenschappelijk onderzoek is ingebed in de organisatie.

Een jaarlijks terugkerend symposium

Om de expertise van cognitieve revalidatie nadrukkelijk uit te dragen en te delen met andere netwerkpartners, wordt er een jaarlijks terugkerend symposium georganiseerd. Dit symposium heet ‘Fasotti’s Fingerprint’, vernoemd naar een belangrijke grondlegger van Neuropsychologische behandeling, professor dr. L. Fasotti. Hier worden nieuwe wetenschappelijke inzichten gedeeld. De eerste editie vond plaats op 13 februari 2020.

Oncologische revalidatie breidt zich uit

In 2018 is in Arnhem gestart met het aanbieden van Medisch Specialistische Revalidatie bij Oncologie (MSRO). In afstemming met het Gelre Ziekenhuis is dit programma in 2019 ook gestart in de regio Apeldoorn. Dit behandelprogramma is bedoeld voor patiënten die meerdere samenhangende complexe problemen in de chronische fase ervaren. Hiermee worden klachten bedoeld die langer dan drie maanden na de curatieve fase nog aanwezig zijn. Het programma wordt zowel individueel als in groepsverband aangeboden.

Share:

Klimmendaal Jaarbeeld 2019 | Samen grensverleggend