Revalidatie Kind en Jeugd

Behandelprogramma Developmental Coördination Disorder (DCD)

Kinderen met DCD hebben een achterstand in de ontwikkeling van motorische vaardigheden en moeite met het coördineren van de bewegingen, waardoor ze alledaagse taken minder makkelijk kunnen uitvoeren dan leeftijdsgenoten. Een werkgroep stelde een behandelprogramma op voor deze doelgroep. De werkgroep bestond uit een revalidatiearts, orthopedagoog, fysiotherapeut, maatschappelijk werker, ergotherapeut en logopedist. In de komende maanden wordt het behandelprogramma DCD op alle locaties van Kind en Jeugd geïmplementeerd en worden structuren ingericht ten behoeve van continue verbetering. Daarna worden ook voor andere doelgroepen behandelprogramma’s geïmplementeerd. Werken volgens een behandelprogramma leidt tot een uniforme werkwijze en komt de kwaliteit van de zorg ten goede.

Tech Advies Team

In augustus 2019 startte een onderzoek, met ondersteuning van het innovatiefonds van Klimmendaal, naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een Tech Advies Team (TAT). Ook startte binnen de kinderrevalidatie een pilot met een TAT voor kinderen met een ernstige cerebrale parese (moeilijker kunnen bewegen door een hersenaandoening) of een vergelijkbaar klinisch beeld.

Tech Advies Team

In augustus 2019 startte een onderzoek, met ondersteuning van het innovatiefonds van Klimmendaal, naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een Tech Advies Team (TAT). Ook startte binnen de kinderrevalidatie een pilot met een TAT voor kinderen met een ernstige cerebrale parese (moeilijker kunnen bewegen door een hersenaandoening) of een vergelijkbaar klinisch beeld.

Het TAT geeft advies op maat over de toepassing van technologische hulpmiddelen voor communicatie, verplaatsen, spel/vrijetijdsbesteding en/of leervaardigheden. Het TAT heeft een interdisciplinaire samenstelling. Het team bestaat uit een kinderrevalidatiearts, een orthopedagoog, een leerkracht, een logopedist, een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Daarnaast zijn er nauwe contacten met leveranciers van technologische middelen. Met het onderzoek wordt in kaart gebracht wat de wensen en behoeften zijn van kinderen met een ernstige cerebrale parese of een vergelijkbaar klinisch beeld (en van hun omgeving) over de toepassing van technologische hulpmiddelen (Assistive Technology) in het dagelijks leven. Ook wordt nagegaan welke wensen en behoeften op het gebied van die hulpmiddelen er zijn bij ketenpartners. Voor de zomer van 2020 wordt een besluit genomen over het al dan niet structureel inzetten van een TAT binnen Klimmendaal.

Start poliklinische spreekuren in Rijnstate en Elver

In mei 2019 zijn twee kinderrevalidatieartsen gestart met poliklinische spreekuren in Rijnstate. Er is maandelijks een algemeen revalidatiespreekuur op de polikliniek Kindergeneeskunde van het ziekenhuis en een spreekuur voor kinderen met downsyndroom. Sinds september 2019 houdt een kinderrevalidatiearts, die gespecialiseerd is in de behandeling van ernstig meervoudig beperkte kinderen, ook twee keer per jaar spreekuur bij Elver in Nieuw-Wehl. In afstemming met de arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG) van Elver wordt gekeken welke kinderen revalidatiebehandeling nodig hebben die plaatsvindt op een van de Klimmendaal-locaties.

Uitbreiding poliklinische kinderrevalidatie in Ede

In Ede bestond al een spreekuur van de kinderrevalidatiearts in Ziekenhuis de Gelderse Vallei. Daarnaast startte Klimmendaal in 2018 met poliklinische kinderrevalidatie aan de Horalaan in Ede. Vanwege de grote vraag naar revalidatiediagnostiek en behandeling in Ede zijn de poliklinische activiteiten op de Horalaan in 2019 uitgebreid van twee naar drie dagen per week. In afstemming met onze samenwerkingspartners zal periodiek bekeken worden of verdere uitbreiding wenselijk is.

Tweede schoollocatie in Doetinchem

In september 2019 is het kinderrevalidatieteam in Doetinchem gestart op een tweede schoollocatie, namelijk op SBO-SAM aan de Van Limburg Stirumlaan. Naast behandeling van kinderen die hier op school zitten, vinden op deze locatie sinds september ook twee keer per week peutergroepen plaats. Op Mariëndael aan de Oude Rozengaardseweg wordt nog steeds revalidatiebehandeling verzorgd voor kinderen die daar naar school gaan. Beide scholen maken onderdeel uit van De Onderwijsspecialisten.

Share:

Klimmendaal Jaarbeeld 2019 | Samen grensverleggend